Tips voor succesvolle verkoop van uw huis.

‘Ik wil mijn huis in Utrecht gaan verkopen, hoe kan ik dat het beste aanpakken?’


U kunt starten door drie goede Utrechtse makelaars uit te nodigen voor het in verkoop nemen van uw huis. Alle drie zullen ze een schatting maken. Uit het gemiddelde daarvan kunt u in de meeste gevallen redelijk afleiden wat de woning ongeveer waard is. Wanneer u uw woning door één van de makelaars in de verkoop laat nemen zal deze bij verkoop van uw woning een courtage rekenen. In de meeste gevallen bedraagt de makelaarscourtage in Utrecht tussen de 0,8- tot 1,5% van de verkoopprijs van uw huis.

Als uw huis door bepaalde omstandigheden lastig verkoopbaar is, bijvoorbeeld doordat er achterstallig onderhoud is of er voor kopers veel aanpassingen nodig zijn om het goed bewoonbaar te maken, dan is de geschatte verkoopprijs van makelaars vaak minder bruikbaar. Een inschatting is dan lastig te maken, het huis is dan niet zomaar voor een goede marktprijs te verkopen en zal als het tegen zit lang te koop staan.

1. Maak u woning neutraal qua stijl.


Maak het interieur van uw woning zo neutraal mogelijk. Het is belangrijk dat de stijlelementen in uw woning zoveel mogelijk aansluiten bij de gemiddelde smaak van mensen. Als uw stijl of inrichting extreem of apart is dan is het voor sommige kopers lastig om zich in te beelden wat ze allemaal moeten veranderen om het huis naar hun smaak aan te passen. Als de stijl van uw woning wat neutraler is, is de kans groter dat kopers dit wel overzien en minder obstakels zien om uw huis te kopen. Bij een afwijkende of ietwat extreme stijl loont het vaak de moeite voor de verkoop zelf alvast diverse zaken aan te passen. Verf een muur, vervang een vloer of plaats tijdelijk enkele andere meubelstukken. Tegenwoordig is ‘verkoopstyling’ van een woning heel gebruikelijk. U kunt een verkoopstyliste inhuren. Deze kunnen vaak relatief voordelig veel voor u betekenen.

2. Uw woning moet er net en ruimtelijk uit zien.


Maak ruimte in de woning, schuur, garage en tuin. Kopers willen zoveel mogelijk ruimte voor hun geld. Zorg dat u overbodige spullen verkoopt, weggeeft of ergens anders opslaat. Heeft u veel spullen die u eigenlijk nooit gebruikt (maar wel wilt bewaren) dan kunt overwegen een opslagruimte te huren. Het zal u verbazen hoeveel extra ruimte u daarmee in uw woning vrij maakt!

Probeer een showroom van uw huis te maken. Mensen moeten de ruimte kunnen zien en voelen. Gebruik de garage als garage, niet als werkplaats, magazijn of fietsenstalling. Zet het liefst uw auto buiten, zodat de ruimte in de garage zichtbaar is. Zorg voor daglicht in alle ruimtes. Doe de gordijnen en rolluiken open. Laat deuren naar de overloop open. Licht is een belangrijke sfeerbepaler in uw huis. Doe overdag jaloezieën, gordijnen en zonneschermen open. Doe ’s avonds in alle kamers het licht aan, maak gebruik van sfeerverlichting en verlicht uw tuin of balkon.

Er staan vaak veel persoonlijke spullen in uw huis. Probeer kritisch te kijken welke zaken (foto’s, kledingstukken, tandenborstels, etc.) even opgeborgen moeten worden. Teveel persoonlijke zaken geven kopers bij een bezichtiging geen prettig gevoel. Het voelt alsof ze in UW huis lopen en niet in HUN huis.

Zorg voor een goed onderhouden tuin. Zorg voor een mooi gazon en knip uw heggen. Hiermee wordt uw tuin ruimtelijker. Ruim de tuin op en zorg ervoor dat deze een uitnodigende indruk maakt. Niet alleen uw tuin is belangrijk, ook die van de buren. Heeft u buren die het druk hebben, maak hun voortuin dan ook dan even onkruidvrij. Kopers willen graag buren die hun huis en tuin netjes verzorgen.

3. Klein onderhoud uitvoeren.

De meeste kopers zoeken een huis om in te wonen. Ze willen graag een huis waar ze eenvoudig en zonder extra werk in kunnen trekken. Ze willen het liefst niet verbouwen of allerlei onderhoudszaken aanpakken. Zorg daarom dat uw huis zo veel mogelijk uitstraalt dat dit niet nodig is. Los alle kleine ergernissen op. Loszittende deurkrukken, lekkende kranen of kapotte lampen zijn eenvoudig te verhelpen. Ook klemmende deuren, niet goed sluitende ramen en piepende scharnieren zijn gemakkelijk te repareren. Gebarsten lichtschakelaars, scheef hangende keukendeurtjes en krakende traptredes kunt u ook het beste repareren.

4. Uw woning slecht verkoopbaar omdat groot onderhoud nodig is?

Heeft u woning achterstallig onderhoud of moet deze door de koper uitgebreid verbouwd worden? Een potentiële koper zal hier hoogstwaarschijnlijk van schrikken en een huis kopen dat beter onderhouden is. Veel woningen in deze categorie (vaak ook grote woningen in Utrecht die bijvoorbeeld een tijd verhuurd zijn geweest) staan lang te koop en worden uiteindelijk voor een lage prijs verkocht. Dat is zonde. Soms is het eigenlijk niet nodig.

Vaak worden wij als projectontwikkelaar ingeschakeld om met verkopers mee te kijken naar de mogelijkheden om een huis met achterstallig onderhoud goed verkoopbaar te maken. Hierbij laten we onze eigen architect meestal een inventarisatie maken van de mogelijkheden en kosten om een huis geheel te moderniseren. We zorgen hierbij voor een plan met (3D) schetsen en een begroting + vergunningen voor de benodigde verbouwing.

Verkopers kunnen het door ons gemaakte plan op Funda tonen en bij verkoop ‘meeleveren’ aan de kopers. Dit is dan de doorbraak die nodig is om kopers genoeg vertrouwen te geven om uw woning te kopen.

Soms leidt het contact met de verkoper er toe dat wij als projectontwikkelaar het pand in de huidige (slechte) staat kopen en het plan voor eigen rekening en risico uitvoeren. Dat is voor sommige verkopers een goede optie.

5. Zoek een goede makelaar in Utrecht stad.

Een makelaar moet uw woning met overtuiging kunnen verkopen. Maar ook een goed persoonlijk verhaal hebben, goed op de hoogte zijn van de marktsituatie in uw wijk in Utrecht, goede foto's kunnen maken en een goede verkooptekst kunnen schrijven. Beoordeel aan de hand van het aanbod van de makelaar of deze naar uw idee deze drie erg verschillende dingen allemaal goed beheerst. Wees kritisch. Bent u niet tevreden over de tekst of foto's, overleg dan met de makelaar.

Onderschat niet het belang van goede foto’s. De foto’s zijn de binnenkomer. Pas daarna gaan mensen de advertentie lezen. Het is niet aan te raden om te besparen op het maken van de foto’s. De investering hiervoor is altijd de moeite waard. Heeft u foto’s laten maken in de winter, is het inmiddels al voorjaar en is de woning nog niet verkocht? Laat de buiten foto’s in uw advertenties dan vervangen.

6. Laat de makelaar geïnteresseerden nabellen.

Als iemand meer dan één keer is komen kijken naar de woning maar daarna geen contact meer opneemt, dan had deze persoon een sterke interesse maar zijn er ergens twijfels. Dat is het moment dat u de makelaar moet vragen om de klant na te bellen. Wellicht valt deze geïnteresseerde wel over iets dat eenvoudig is op te lossen. Als u niet belt, zult u het nooit weten. Makelaars doen dit nabellen heel vaak niet. Ofwel: zit er goed achteraan.

Blijf in contact met uw makelaar. Zorg dat uw woning ‘top of mind’ blijft. Bel uw makelaar ongeveer één keer per maand. Daarmee zorgt u ervoor dat hij of zij zich optimaal blijft inspannen om uw huis te verkopen.

7. Adverteren in een lokale krant?

Dat is niet aan te raden. De kosten wegen vaak niet op tegen het bereik. Kopers van uw woning oriënteren zich op internet. Geeft uw makelaar u deze optie, dan is het waarschijnlijk een ouderwetse makelaar die in zijn visie op verkoop een jaar of tien jaar geleden is blijven steken en geen verstand heeft van het eigentijdse oriëntatieproces op internet.

8. Uw woning op social media plaatsen?

Zeker doen. Het is sterk aan te raden via social media de verkoopadvertentie van uw woning meerdere malen te posten en uw vrienden te vragen deze te sharen of te liken. Het is gratis en bij uw vrienden heeft u een hoge gunfactor bij het succesvol verkopen van uw woning. Ze zullen u waarschijnlijk graag helpen uw woning extra te promoten. Let wel op dat uw privacy op internet minder wordt. Men kan zien wie u bent en waar u woont. Uw naam en adres zijn gekoppeld door uw verkoopadvertentie op uw eigen social media profielen te plaatsen.

9. Uw woning periodiek weer bovenaan laten plaatsen op Funda.

Neem een 'Tophuis vermelding' bij Funda. Het kan goed zijn om regelmatig tegen betaling uw woning extra onder de aandacht te brengen door deze in de zoekresultaten weer op pagina 1 van Funda te plaatsen.

10. Meer informatie of hulp nodig?

Vaak worden wij als projectontwikkelaar ingeschakeld om met woningverkopers in Utrecht mee te kijken naar de mogelijkheden om een huis met achterstallig onderhoud of andere problemen goed verkoopbaar te maken.

Ons team bestaat uit een creatieve senior-projectontwikkelaar die de markt in Utrecht door-en-door kent, een kritische ex-makelaar die alles weet van woningverkoop in Utrecht en een praktische architect die niets anders doet dan woningen in Utrecht-stad upgraden om deze voor verkoop of verhuur geschikt te maken. Daarnaast hebben we een relatiebestand met aannemers, schilders, stylisten en Utrechtse makelaars die we aan kunnen raden.

Wilt u meer informatie? Neem contact op of bel ons op: ☎ 030-737 01 82.

Wij zijn u graag van dienst.
Yuri Besouw
Patrick Zuidema



Direct uw pand verkopen

Wat doen wij voor u?

  • De mogelijkheden doornemen
  • Uw pand bezichtigen
  • Samen verkoopprijs vaststellen
  • Uw pand aankopen

Uw voordelen:

  • Goed advies
  • Zorgeloos verkopen
  • Direct zekerheid
  • Vrijwaring aansprakelijkheid

Maandelijks kopen wij woningen, studentenhuizen, kantoren, winkelpanden en bedrijfspanden in Utrecht en omgeving. Wij zijn u graag van dienst.


Bod op uw pand

 (030) 737 01 82





Tips voor succesvolle verkoop van uw huis in Utrecht.



Utrechtshuys / Stadsheeren BV

Maliestraat 7
3581 SH Utrecht
(030) 737 01 82
info@koopmijnpandinutrecht.nl

Contactpersonen

Yuri Besouw
Patrick Zuidema